• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


02.07.2019.

НА НАЈСВЕЧАНИЈИ НАЧИН ПОЧЕЛО ПРОСЛАВЉАЊЕ 800-ГОДИШЊИЦЕ АУТОКЕФАЛНОСТИ СП ЦРКВЕ И МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ


Празничним вечерњем у храму св. великомученика кнеза Лазара Косовског и свесрпског  у Андрићграду у Вишеграду, 27. јуна 2019. године, а након вечерња свечаном академијом  на тргу испред светог храма  на најсвечанији начин отпочело је прослављање и обиљежавање најзначајних јубилеја и годишњица наше Цркве и митрополије Дабро-босанске.
Ове 2019. године благости Господње наша света Црква и наш светосавски народ сјећају се, славе и обиљежавају 800-годишњице 1) аутокефалности наше Српске православне Цркве и 2) креирање епархије Дабарске (данас Дабро-босанске). Уистину са ове осамстогодишње историјске дистанце можемо без имало двоумљена устврдити да је добијање аутокефалности наше Цркве 1219. године најзначајнији догађај наше црквене и народне историје. Година 2019. је граничник од које ми постојимо и јесмо ''свој народ'', а не нечији народ, од које ми јесмо Црква - архиепископија, а потом и патријаршија. Кроз 800 година нашег узрастања у Христу Господу спознали смо како је Христос - Пут, Истина и Живот. Истовремено искусили смо страдања и голготе, али и васкрсења у Христу Исусу.


Свечано празнично вечерње у храму св. великомч. кнеза Лазара Косовског и свесрпског у Андрићграду служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење протојереја-стварофора Рајка Цвјетковића и Предрага Масала, јереји Марко Јаковљевић и Саво Тривковић те  ђакон Будимир Гардовић.
На Његошевом тргу испред светог храма  одржана је свечана Академија на којој су узели учешћа наши славни хорови: ''Србадија'' из Бијељине, '' Слога'' из Сарајева и ''Камерни хор'' Музичке академије из Источног Сарајева.  Свечану бесједу одржао је проф. др Димитрије  Ћеранић. Глумац Лазар Дубовац из Београда на посебно емотиван начин читао је бесједу Светога Саве о правој вјери као и пјесме о Светитељу Сави од нашег великог Васка Попе. На почетку отварања свечане Академије  присутнима се обратио Високопреосвећени Господин Хризостом.

У свом обраћању Господин Митрополит је истакао значај ових великих јубилеја и позвао .....'' да нас они инспиришу да се и ми уградимо у обновитељски дух  Цркве, да нас Свети Дух обнови као нашег Светитеља Саву, свете Немањиће и све свете из рода нашег  до дана данашњег. Јубилеј је једно отварање књиге наше Цркве и нашег Народа коју требамо пажљиво да читамо и изчитавамо........''

Ововечерња академија је само почетак славља 800-годишњих јубилеја наше Цркве и митрополије Дабро-босанске. Већ 1. августа јубилеје ћемо славити у Сокоцу код цркве Светог пророка Илије, 27. августа у Палама код цркве Успенија Пресвете Богородице, 13. и 14. септембра у Сарајеву, односно Новом Сарајеву и 21. септембра у Зеници. Осим ових централних прослава  800-годишњи јубилеј већ је прослављан и прослављаће се широм митрополије Дабро-босанске.
Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.