Loading...

 

 

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


07.05.2013

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ВАСКРС СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ У САРАЈЕВУ


Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај је у недјељу, 5. маја, на најрадоснији хришћански празник Васкрс служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Митрополиту Николају саслуживала су четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Високопреосвећени Николај је током литургије у чин свештеника рукоположио ђакона Немању Лакића који ће службу обављати у Оружаним снагама БиХ.

Вјерницима који су се данас причестили након вишедневног поста, а и осталим присутнима празник је честитао митрополит Николај, а старјешина Саборног храма јереј Борислав Ливопољац прочитао је васкршњу посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја и осталих архијереја Српске православне цркве.

У посланици се истиче да истина Васкрсења посебно снажно одјекује у овом времену, препуном патњи и страдања – времену у којем се, као ријетко када раније, поставља питање смисла и циља живота.

"Свједоци смо тога да је из дана у дан све више усамљених и остављених; толико је домова без топле људске ријечи, толико је дјеце лишено родитељске пажње и љубави. Пуне су болнице страдалника, оних који болују тијелом и душом", напомиње се у посланици.

У њој се указује да појаве, као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир који је данас завладао у душама људи широм свијета, склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе из духовно опустјелих и морално раслабљених душа.

"Себичност и непоштење и данас, као и јуче, уништавају сваки прави живот у заједници, заједничко добро и имовину. Неповјерење и грамзивост, насиље и отимање туђег, угрожавају личност и њену сигурност и достојанство" – наглашава се у посланици.

Вјерујући у васкрсење Христово, људи вјерују у непрекидно обнављање људског достојанства и у могућност васкрсења људског морала, стида и доброте.

На данашњој Светој литургији митрополит Николај је заслужнима за несебичну помоћ СПЦ, Митрополији дабробосанској и обнову Саборног храма у Сарајеву уручио одликовања и грамате.

Сребрни орден Светог Петра Дабробосанског добили су Милан Браловић и Милинко Млађен из Сарајева, те Љубиша Танић са Пала.

Грамату признања и захвалности Саборног храма у Сарајеву добиле су фирме „Гријањеинвест“ са Пала и „Мибрал“ из Сарајева, те Милан Вукадин из Источног Сарајева и Миле Млађен из Сарајева.

Васкршње литургије служене су и осталим храмовима Митрополије дабробосанске.

Другог дана Васкрса и празник Светог великомученика Георгија, Митрополит Николај служио је Свету литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу уз саслужење тројице свештеника и четири ђакона.