Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА СТОГ
Храм св. великомученика Георгија, СТОГ

Темељи цркве Св. Ђорђа у Стогу, парохија хршка, освећени су у недељу уочи Илиндана 1. августа 1926. године. Плац за цркву поклониле су породице Лукића и Савића из села Хрге па отуда назив Хршка црква у Стогу. Мала једнобродна црква изграђена је у питомој долини на десној обали доњег тока ријеке Криваје у општини Завидовићи, изнад железничке пруге и станице Стог на 19 километру релације Завидовићи–Олово–Кусаче. Црква је освећена у недељу (Ђурђевдан) 6. маја 1928. године. Кум цркве је био Илија Голијанин из села Жеравице изнад Олова. Хршка парохија налазила се већим делом у кривајском а мањим у спречанском басену. На југозападу у долини реке Криваје граничила се са возућком парохијом и низводно обухватала следећа српска села: Турчиновиће, Васовине, Стошница, Васићи, Стог, Каменица, Хрге, Медићи и села са обе стране реке Свињашнице, до брда Поцјелово на граници са Озреном и бресничком парохијом. Затим прелази водомеђу: Клупе–Прокоп–Малован–Поцјелово, па је у сливу Спрече, поред Лозне обухватала села далеко на североисток и завршавала се крајњом кућом у Српској Ораховици.

У последњем рату војска муслиманско-хрватске федерације је 10. септембра 1995. године окупирала Возућу и сва српска села у долини Криваје као и јужни део Озрена. Протерано је становништво са вековних огњишта а црква у Стогу је срушена.

На хршкој парохији су службовали следећи свештеници: Јован Гузина 1919-1948; Милош Минић, парох завидовићки опслуживао парохију до 1952; Владимир Лазаревић 1952-1972; Милојко Топаловић и Мирослав Дринчић, пароси зенички опслуживали су хршку парохију до 14. јануара 1973.; Голуб Митровић 1973-1991; Милорад Милидраг 1991-1994.