Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА РОГАТИЦА
Храм Свете Тројице, РОГАТИЦА
Храм св. великомученице Марине – Огњене Марије, ЗАКОМО


Храм Свете Тројице

Градња цркве Св. Тројице у Рогатици почела је 1883. а завршена је и освећена на Преображење 1886. године. Ктитор је био Мићо Којић, трговац из Рогатице са браћом. Приложник цркве био је и сам цар Фрањо Јосиф. Саграђена је од камена у готском стилу. Иконостас је израдио академски сликар Анастас Боцарић. Освећен је на празник Преподобне матере Параскеве 1897. године.

Током Другог светског рата црква је тешко страдала. Из ње је све однето па и иконостас. После рата црква је обновљена. Садашњи иконостас израдио је Симо Станишић, самоуки резбар из села Букрићи код Рогатице, а иконе је сликао академски сликар Никодим Бркић из Београда.


Храм св. великомученице Марине – Огњене Марије

Седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века црква је генерално обновљена споља и изнутра. Осветили су је 1986. године митрополит Дабробосански Владислав, митрополит Загребачко-Љубљански Јован и епископ Рашко-призренски а сада патријарх Павле. Истовремено је обележена и стогодишњица цркве.

У јесен 1997. године црква је изнутра окречена и урађен је горионик за свеће. Мало освећење цркве извршио је митрополит Николај. Године 1999. уведено је грејање у цркву.

Свештенослужитељи на рогатичкој парохији: Ђоко Косорић; Миладин Попадић; Атанасије Косорић; Реља Спајић; Саво Ристић; Драгољуб Јанковић; Миливоје Мандић 1946-1971; Слободан Лубарда, парох борички опслуживао од 1971-1973; Милорад Новаковић 1973. и Гвозден Арамбашић, други парох 1995-.