Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ПАЗАРИЋ


Храм св. Апостола Петра и Павла, ПАЗАРИЋ

У састав пазарићке парохије улазе следећа села и засеоци: Раштелица, До, Граб, Тарчин, Корача, Оџак, Чешће, Дурановићи, Горња и Доња Биоча, Луке, Мокрине, Осеник, Урдук, Рамићи, Казина Бара, Ресник, Пазарић, Ферхатлије, Зовик, Локве, Црепани, Касатићи, Ушивак, Хаџићи, Дрозгометва, Баре, Горовци, Буковица, Влаховићи, Хан Плоча, Доњи Ковачи и Драшевићи.

Парохијска црква посвећена Св. апостолима Петру и Павлу у Пазарићу, односно у Казиној Бари саграђена је 1896. године за време свештеника Ристе Крстића, који је на пазарићкој парохији провео 25 година. После смрти свештеника Крстића 1902. године за пароха је постављен Петар Лалић, који је на парохији остао до 1917. године. Наследио га је свештеник Јован Симић oпслужујући ову парохију до 1937. године. За његово време подигнута је филијална црква у Хаџићима посвећена Рођењу Пресвете Богородице.

Храм Рођења Пресвете Богородице, ХАЏИЋИ

После смрти свештеника Јована Симића за пароха је постављен Милорад Лукић, који је остао на овој парохији до јуна 1941, затим долази Васиљ Тунгуз, средина јула 1945. до 1951, Владимир Лазаревић 1952, Душан Веселиновић од 1953. до 1968, Милан Лучић од 1968. до 1992. Од 1998. парохију у Хаџићима прво је опслуживао свештеник Зоран Перковић а затим Зоран Јеринић.