Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ПАЛЕ
Храм св. архангела Гаврила, ПАЛЕ (у изградњи)
Храм Успења Пресвете Богородице, ПАЛЕ
Храм св. пророка Илије, ЛУКЕ - ТРЕБЕВИЋ

Паљанска парохија основана је 1890. године. У састав паљанске парохије ушла су села од Козије Ћуприје, Булога, Љубогоште, Требевића, Раковца, Ћемановића, до испод Романије села Боговића. Парохијска црква на Палама посвећена је Успењу Пресвете Богородице. Заслуге за њену градњу припадају првом паљанском свештенику Ђорђу Грабежу. Главни извођач радова био је Милош Миладиновић из Доњег Вакуфа. Цркву је осветио митрополит Евгеније (Летица) 30. августа 1909. године. У Првом светском рату аустријски војници су у цркву затварали коње. У Другом светском рату црква није страдала али је уништена црквена архива. До сада су познати паљански свештеници: Ђорђе Грабеж 1890-1917; Милан Лалић 1917-1918; Симо Беговић од 1918. до почетка Другог светског рата; после Другог светског рата опет Милан Лалић; Владимир Шољевић 1947-1952; Драгољуб Савић 1952-1987. Исте године када је пензионисан прота Савић основана је друга паљанска парохија. На прву паљанску парохију постављен је Слободан Лубарда а на другу Миомир Зекић. У лето 1996. године основана је трећа паљанска парохија а за трећег пароха је постављен Јеремија Старовлах.

ХРАМ СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ НА ЛУКАМА – ТРЕБЕВИЋ

Храм Св. пророка Илије на Лукама – Требевић, саграђен је 1943. године. Храм је подигао командант Требевићког одреда Шћепан Лучић и војни свештеник Новак Станојевић, који је овај храм осветио по благослову митрополита Дабробосанског Нектарија. Одлуком Обласног одбора Комунистичке партије за град Сарајево храм је срушен 1955. године.

На месту где је била црква благословом митрополита Николаја 1993. године започета је градња цркве брвнаре по пројекту Предрага Пеђе Ристића, архитекте из Београда. Црква је завршена 1996. године. Осветио је исте године 4. августа митрополит Николај. Заслуге за подизање ове цркве припадају свештенику Миомиру Зекићу и верницима требевићког краја. Године 1999. у порти цркве саграђена је сала за народ. У храму се служи 12 пута годишње, а саборни дан је прва недеља по Св. Илији.