Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Обраћање на Светосавском пријему - Сарајево, јануар 2008
Ваше Еминенције,
Ваше Екселенције,
Даме и господо,

Ми православни Срби прослављамо данас Светог Саву, првог српског просветитеља и учитеља као и родоначелника нашег школства. Пре много година читала се много књига по којој је снимљен филм „Прохујало са вихором“. Кроз ту књигу проведена је једна тачна мисао, наиме све пролази са вихором, само велики и постојани карактери остају да својом појавом улепшавају овај понекад тако груби свет.

Појава принца Растка - у монаштву принца Цркве српске - Светог Саве, горе речено потврђује. Вихором су у прошлости прохујала многа наша падања и устајања, као што се и много страхота видело и преживело. Кроз све те страхоте и сећања на Светог Саву, остајало је код нас Срба као нешто светло, свето, лепо и поучно.

Ми празнујемо одлазак душа у рај, па празнујемо одлазак душе Светог Саве, његовог оца Симеона Мироточивог и многих других из српског рода. Ми се радујемо зато што су ти људи доказали својим умирањем да смрти нема, јер њихове душе певају у часу напуштања тела када одлазе на небо, а тела им у гробу не труну, него испуштају пријатан мирис, којим ће да миришу васкрсли људи после општег Васкрсења.

Постоји јеванђелско начело да се добри циљеви постижу добрим путевима. То је начело кога се Свети Сава увек држао. У нашој историји нико није тако истински живео, као овај царевић - монах. Он није пожалио себе, него је свим бићем горео у служењу Богу и другима. Жртвовао је свој лични живот, савлађивао се, мучио, трчао, учио, помагао, мирио, стварао, учио друге и сачувао живот за себе и за вечност, и дао да плодове тога живота уживамо и ми после толико стотина година.

Нека је свима вама, врло уважени и драги посетиоци, хвала на посети и учешћу у овој нашој духовној радости, а православним Србима нека је од Бога благословена ова наша Крсна слава Свети Сава!