Loading...

 

 

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Поздравни говор на свечаној академији поводом 125 година високог образовања на Богословском факултету Универзитета у Источном Сарајеву - Источно Сарајево, децембар 2006

Ваше Еминенције,
Ваше Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми најпре да вас све топло поздравим у име Његове Светости Патријарха српског Господина ПАВЛА, дипломца Сарајевске Богословије, и пренесем његов Свети Патријарашки благослов и захвалност организаторима обележавања јубилеја 125 година високог школства у Босни и Херцеговини. Његова Светост, мада је желео, није могао доћи на ову прославу ради својих неодложивих обавеза, али је молитвено са свима нама.

Сарајевска Богословија споменик је високог образовања, разних научних установа у Босни и Херцеговини и шире од тога. Оно чега се нико годинама није усуђивао, усудио се да буде творац овдашњег високог школства, блажене успомене Митрополит дабробосански Сава Косановић. Прихваћено је у јавности да то ствара човек који уме и сме то чинити под моћном влашћу Аустро-угарске царевине.

Говорила је ова висока школа преко својих ректора, господе професора и ученика, оно што се очекивало у верујућем Сарајеву и рађала идеја о отварању других научних установа - факултета Сарајевског Универзитета. Ова висока теолошка школа у Рељеву - Сарајеву, поста духовна мајка, не само Српског и Сарајевског Универзитета него и шире од поменутих.

У овом нашем малом свету, убрзо је постало јасно да без престанка ова школа у нама живи 125 година. Сведочанство те јасноће је и ово данашње обележавање Српског Сарајевског Универзитета и наше Цркве.

Направили смо потпис, какав нико нема, да се крупно потпишемо о пријему нашег данашњег објекта - зграде Богословије у Сарајеву. Треба пред овим цењеним скупом рећи, реч о равноправности у овоме недостаје. Као да је нестала реч тврда и вечна, а протекли говор и разговор постане народна библија, те правду да дели тврди закон обичаја. Нема сумње, највећа је мука бити човек.

Овој школи као шесторазредној Богословији у Сарајеву 1941. године, свет који је са Богом био на Ти, а са човеком на ујед и шкргут зуба, онемогућио је рад ове установе наше Цркве. И поред тога поново 29 година чекамо, да нам се наша зграда врати, у којој је сада Економски факултет Сарајевског Универзитета. Али, и пре нешто више од десет година, из Сарајевске Богословије, поново су васкрсле две школе: Богословски факултет Светог Василија Острошког и Богословија Светог Петра Дабробосанског, са радом у Фочи, које вечерас узимају учешћа у овом обележавању.

Дозволите нам да у име Господе Професора, студената и ученика, као и у моје скромно име, поздравимо све Вас и захвалимо се на овом културном заједничарству.