Loading...

 

 

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Поздравни говор на сусрету хришћанских и муслиманских теолога - Сарајево, мај 2005

Поздрављамо Архиепископа Г. Ровена Вилијамса, примаса Англиканске Цркве. Захваљујемо Вама на доласку у наше Сарајево и нека Вам је од Бога благословен боравак овде.

Такође, поздрављамо све учеснике овог заједничарења, и захвални смо покретачима идеје да се овај сусрет одржи у Сарајеву, али и онима који су то омогућили. Овај сусрет представља значајну размену мисли, а још значајнији су добри заједнички закључци.

Ми живимо у времену многих искушења, снажних ветрова са многих страна. У свему овоме религиозност је од пресудног значаја за мир у свету и заједничарство добре воље, са свим својим карактеристикама. У овом времену веома је важно разумевање и уважавање аспеката вере свих вероисповести и религија, кроз које се стреми Богу.

Наука, која је и сама добила неки облик религије, човечанству је дала извесне одговоре, али они из 18., 19. и с почетка 20. века, о надмоћи материје над духом, нису допринели заједништву и разумевању, а тога нема ни данас, јер се дугују одговори на многа питања, нарочито они који се тичу религиозности и човекове личности. То је стога што наука као идеологија, још и данас, али не тако снажно као раније, тражи да човечанство безусловно прихвати њене догме, које су човечанству унеколико неприхватљиве. Што се тиче интелекта, који често подлеже циљевима Принца таме, он је и даље у многоме опречан моралном и духовном развоју и чини тешком потрагу за блаженством.

Питање прихватања или одбијања вере не зависи од научности ни од ненаучности. То није првенствено питање науке, није ни политике, већ питање вере.

Други животни правац је вера у Бога - тј. религија са свим својим учењем. Без религије, духовна равнотежа би била у опасности. Религија је једини пут духовне револуције. Она је неопходна људима, ако хоће да нађу пут ка миру, слободи и блаженству.

Дакле, било који пут човек да изабере, нема могућности спасења ако нема јачања религиозних и моралних стремљења која осмишљавају радости али и страдања у свакодневном животу. Постојање човечанства зависи од истински верућих људи. Схватање, доживљавање и упражњавање религије значи и постизање безбедности за људски род, тј. раст како духовног тако и човечног у људима. Неопходност религије је несумњива потреба и она представља крила којима ће човек полетети Богу.

Сходно изнесеним мислима, искрено се надамо да сте у Вашем раду пронашли низ додирних чињеница, које ће имати своју трајну вредност и представљати путоказ за наша даља заједничка стремљења у БиХ и далеко шире у овом не ретко варљивом свету и времену.
Искрено поздрављајући све учеснике, и све вас, даме и господо, желимо Вам од Бога благослов, и нека Вас Он и убудуће надахњује да говорите о Истини и међусобној љубави.