Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


ИНТЕРВЈУ ЗА БЕОГРАДСКЕ ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ - САРАЈЕВО, ДЕЦЕМБАР 2006

ПОДСТАНАРИ А ИМАЈУ КУЋУ


Душан СТОЈАКОВИЋ, 29. децембар 2006
Од сталног дописника: Сарајево


МИТРОПОЛИТ дабробосански Николај каже за "Новости" да је само у Босни и Херцеговини могуће да се некадашњој порти Саборне цркве у Сарајеву надене име Трг Алије Изетбеговића. Каже да постоје и документи и фотографије на којима се види ограда око Саборне цркве на данашњем централном градском тргу, али је она конфискована.

Од Српске православне цркве одузето је најмање 60 станова и још толико пословних простора, али владику Николаја највише боли што власти града Сарајева не враћају некадашњу зграду Богословије у којој је данас смештен Економски факултет:

- Ми смо у Источном Сарајеву под покровитељством Владе Републике Српске завршили обележавање 125 година високог школства у БиХ. Управо је Богословија СПЦ била прва високошколска установа у овој држави. Упркос нашим сталним захтевима да нам се врати отето, па и обећањима надлежних, ни до данас нам нису враћене наше просторије.

Зато је Богословски факултет принуђен да наставу за пет и по хиљада студената одржава у Фочи. Митрополит каже да враћање ове зграде има велику важност за будућност државе, али и изградњу међунационалне толеранције.

Владика каже да је занимљиво да је управо Сарајевску богословију завршио и патријарх српски господин Павле и да је чак био председник Удружења "Трезвењака", у којима је осим Срба било и људи других нација. Нажалост недаће које СПЦ има преовладавају.

- Исламској верској заједници враћена је скоро сва имовина. Римокатолицима, односно Врхбосанској надбискупији враћено је скоро све, а нама само делић. Земља на којој је пре 30 година изграђена зграда владе, парламента, али и хотел "Холидеј ин" некада је припадала СПЦ. Међутим, ми од тога немамо никакве користи. Напротив. Не можемо да обновимо порушене храмове, ни да одржавамо постојеће. Ево плафон у Саборној цркви, само што не отпадне.

Ипак, захваљујући прилозима верника и донацијама неки храмови попут оних у Травнику, Сарајеву, Какњу, Завидовићима... су обновљени. Неки су у фази обнове - у Бугојну, Купресу, Пазарићу... То је тек део онога што теба обновити, укључујући и неке цркве које су до темеља срушене, као што је црква у Доњем Маловану код Купреса, која је сравњена са земљом после Дејтонског споразума или манастир из 14. века у Возућој код Завидовића који се налази у јадном стању. Митрополит каже да је мост који води у манастир украден и премештен да би верници и свештеници до њега стизали преко брвна.

- Саборна црква у Сарајеву, уз помоћ градских власти и грчке владе, споља је санирана, али уређење унутрашњег дела изискује велика средства, а локална власт неће да постави ни спољну расвету, тако да је тај највећи православни храм у Сарајеву и даље у мраку.

Митрополит каже да је невероватно да су у центру Сарајева, у пословном простору, који је отет од СПЦ, налазе градске туристичке информације.

- Иако су у нашој кући, ни у једном туристичком водичу нема речи о Музеју Старе цркве који располаже огромним благом и збирком икона по вредности петој на свету. Нема у овим водичима ништа о постојању Срба на овим просторима које датира од пре 786 година, што значи да смо овде најстарији народ.