Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


ИНТЕРВЈУ ЗА ДНЕВНИ АВАЗ - САРАЈЕВО, ЈАНУАР 2008
ОВО ЈЕ ВРИЈЕМЕ ИЗГРАДЊЕ МИРА

Ми смо мали народи и требамо и морамо створити добре међусобне односе * Караџић и Младић ме не интересују и о њима не желим и нећу да говорим

Разговарала: Сања ШКУЛЕТИЋ

Радује ме чињеница да се лагано али сигурно враћа оно лијепо доба када смо сви у овој држави славили празнике свих народа, заједно их дочекивали, радовали им се и на тај начин показивали поштовање једних према другима. Управо то је стотинама година красило и чинило посебним ове просторе, а вјерујем да ће тако бити и убудуће.

Ово је у интервјуу за "Дневни аваз" датом поводом православног Божића казао митрополит дабробосански Николај, додајући како управо заједничке прославе вјерских празника могу допринијети поновном повјерењу међу народима у БиХ.

ПРОНАЂИМО УЗОРЕ

- Нажалост, много је лакше било почети рат него изградити мир. Ово је вријеме изградње мира међу људима, вријеме када требамо да се враћамо себи, да се враћамо својој прошлости и узоре проналазимо у прецима који су те међусобне односе веома добро његовали. Повјерење се поново гради, али тај процес сад иде спорије - казао је Николај.

Шта успорава повратак повјерења међу народима?

- Успорава га рат и све оно што се десило у том рату. Тешко је изгубити некога милога и драгога, без обзира ко он био и по вјери и по нацији. Као што је рођење дјетета највећи Божији дар и највећи дар свом народу, тако је и губитак велика жалост и несрећа која се не заборавља тако лако. Генерације треба да прођу да би се те ране зацијелиле. Но, ми смо мали народи, као што смо сада и мала држава и требамо и морамо створити добре међусобне односе.

Колико политика доприноси или, пак, одмаже поновном повјерењу?

- Ја нисам политичка личност и никад се нисам бавио политиком, јер то није мој посао. То је посао политичара које народ бира да то раде, мене је бирала Црква. И браћа муслимани и браћа Хрвати и мој народ веома поштују и одобравају што се ја не мијешам у политику. Но, морам рећи и то да наши политичари Цркву ништа ни не питају. Мене никад нико од наших политичара није питао за савјет. Како је у другим вјерским заједницама, ја не знам и у то не желим и нећу да улазим.

Као вјерски, лидер, шта поручујете свом народу?

- Гајимо мир и љубав и добру вољу међу свим људима. Будимо добар народ тако да нико пут нас не показује прстом. Недопустиво је говорити о српском народу као злочиначком. То је вријеђање српског народа. Ја сам Србин, али ја никад и никоме нисам нанио зло, а према тумачењима неких, дио сам злочиначког народа. То тако не може! У сваком народу има тешких грешника које зову злочинцима, а нема народа без тих грешника. Ја знам да ми у нашем народу итекако прозивамо све оне који су починили гријех.

ПРЉАВА ПОЛИТИКА

Мислите ли и на ратне злочинце и хашке бјегунце Радована Караџића и Ратка Младића?

- Они ме не интересују, о њима не желим и нећу да говорим!

А како коментирате тврдње да је СПЦ укључена у скривање ратних злочинаца?

- То је плод прљаве политике и ништа више, ту се нема шта рећи.

ОБЈЕДИЊАВАЊЕ ЦРКВИ

Све чешће се говори о обједињавању католичке и православне цркве...

- Ми смо хришћанске цркве и многе су нам ствари заједничке и трудимо се да те заједничке ствари буду на достојној висини, што и јесу, бар код нас у БиХ то заиста јесу. Што се тиче учења и осталог, то је ствар високих теолога, односно са наше стране Светог архијерејског сабора СПЦ и нека они о томе мисле и раде - навео је Николај.

У БИХ НИЈЕ ВОЂЕН ВЈЕРСКИ РАТ

- Успјех и склад који влада у Међурелигијском вијећу је позитиван примјер међурелигијске сарадње и поновне изградње повјерења. Оно што је још значајније кад је ово вијеће у питању јесте да управо оно доказује да се у БиХ није водио вјерски рат, како поједини политичари данас говоре - казао је митрополит Николај.