Loading...


 

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ЦРКВЕНА ОПШТИНА БЛАЖУЈ
Храм св. Саве, БЛАЖУЈ

Темељ цркве Св. Саве у Блажују освећен је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана. Осветио је митрополит Дабробосански Николај (Мандић) 21. септембра 1897. године. За ову цркву митрополит Дабробосански Ђорђе (Николајевић) је оставио 4.000 форинти и жељу да у њој буде сахрањен. Међутим, митрополит Ђорђе (Николајевић) је умро 8. фебруара 1896. године, пре него што се почело са градњом цркве, па је привремено сахрањен на кошевском гробљу. Његови земни остаци су пренети у блажујску цркву 1898. године, годину дана после освећења.

Током Првог светског рата аустријска војска је однела три звона са блажујске цркве. Приликом обнове цркве 1922. године купљена су поново три звона: највеће звоно тешко 386,5 кг купили су верници парохије блажујске за 30 801 дин.; средње тежине 268,5 кг купио је за 21.952 дин. индустријалац инжењер Богдан Бабић и треће тежине 99 кг купио је за 9 226 дин. угледни трговац и председник Црквеног одбора Ристо Капор. Звона је осветио митрополит Дабробосански Петар (Зимоњић) у недељу по Крстовдану 15/28. септембра 1924. године.

У порти блажујске цркве подигнут је споменик Србима које је 1916. године стрељала аустријска војска.

Цркву Св. Саве у Блажују су 1925. године два пута посетили краљ Александар и краљица Марија Карађорђевић. Први пут на Велики Петак када су целивали плаштаницу, а други пут на Васкрс учествовали су у литији и присуствовали Светој Литургији, коју је служио митрополит Петар (Зимоњић). На растанку, блажујском свештенику Петру Лалићу маршал двора генерал Дамјановић је предао прилог цркви у износу од 5.000 динара.

У последњем рату 1992. године црква и парохијски дом су претрпели оштећења. Након рата приступило се обнови цркве и дома заслугом пароха Зорана Јеринића. Освећење обновљене цркве извршио је 10. октобра 1999. године митрополит Николај (Мрђа) уз саслужење више свештеника. На Литургији је певао хор „Слога” из Сарајева и хор Богословије Св. Три Јерарха из Србиња. После Литургије одржана је духовна академија.

Пароси: Стеван Трифковић, Ристо Јокановић, Петар Лалић, Реља Спахић, Симо Беговић, Васиљ Тунгуз, Саво Брадоњић, Ђуро Илић, Момир Васиљевић, Зоран Перковић и Зоран Јеринић.

.