Loading...

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Порука младима за Нову 2007. годину

Момци и девојке, старци и деца
нека хвале Име Господње
(Пс 148,12-13)

ДРАГА СРПСКА ОМЛАДИНО,
Ево нас на почетку још једне Нове године. Млади констатују да ова година брзо прође, а старији ће рећи: "Нама у младости није тако брзо пролазила година као вама сада". Исто тако, мало се говори колико је у протеклој години добра учињено и умножено. Мало се говори и о злу које је у претходној години почињено, па се недовољно размишља о томе како га сузбити. Неко мудар у нашем народу рече: "Нема већег зла од зле памети". Та зла памет се у свету стално пројављује, па и у нашем времену.

Без сумње, наша света Црква благосиља и слави Бога, па смо и ми благословени од Бога, од свог постојања па до данас. Наше прослављање Бога може се вршити само кроз наш морални живот и чињењем добра, без човекоугодничке мудрости. Наставимо вековну традицију српске прошлости повратком чистим изворима једноосмишљавајућег живота, заснованог на вери у Бога, како су нам и преци чинили, живели и светлу прошлост оставили.

Ова порука се упућује вама младима, који сте сјајни витезови наше будућности. У своју будућност морате ући добро припремљени, са самоодговорношћу, како бисте били типичан плод свога родног краја и свога народа. Схватите да ћете и ви у будућности бити представљени и оцењени, у своме народу и шире, не само по начину свога живота, него и по заслугама у животу: "Духовном као и душевном, гипком колико и поносном, опрезном као и неустрашивом", како рече књижевник Јован Дучић.

Нема сумње, човек живи у разним опасностима, па и ви, драги моји. Ужаси живота постају једним делом део наше судбине, а човек који није тражио смисао у животу, као да га није ни живео. Зато се може и треба говорити о томе шта је предмет и задатак живота. Господ је рекао: "Будите и ви савршени, као што је савршен Отац ваш небески" (Мт 5,48). То је Божија заповест, а није тек савет нити препорука. По заповести Бога Творца, то је задатак нашег живота, а не оно што нам робови греха нуде.

Тих понуда младим људима има на претек. Зато сте ви млади данас у највећој опасности. Нуди вам се све и свашта, а то је погибао за вашу душу и живот уопште. О свему томе морате озбиљно размишљати, и својом слободом воље одлучивати се за оно што је сврха вашега живота. Писао је књижевник Добрица Ћосић да сваки човек у својој зрелости мора бити строги судија својој младости породичног и личног живота.

Дучић пише: "Лукреције, велики песник, говори на једном месту о нередима у души човека, којих набраја пет: охолост, разврат, раздражљивост, раскош и лењост". Да ли је песник Лукреције побројао све грехове? Свакако да није, има их још много. Шта да кажемо о алкохоличарима, онима који данас конзумирају дрогу разних врста, о нераду, крађама, бездетности и безбрачности, колебљивости, удаљавању од сопственог огњишта, непослушности, мржњи, безбожности, материјализму и о другим гресима? Данас када се све то чини - а чини се - ту нема вежбања у љубави ни према Богу, ни према себи, нити према ближњима. То се не може окарактерисати као израз добра него зла, а зло ником добра не доноси. Они који зло чине, никада не признају да су они узрок зла већ мисле да је то неко други.

У свему овоме, драга наша омладино, морате бити најенергичнији борци против свакога зла, па и против узимања дроге. Ако ту битку будете успешно водили, дрога ће престати да царује и узима свој данак у школама, породицама, при вожњи аутомобила, на улици, у разним клубовима и на састанцима. Нема сумње да узрок човекове несреће почива у његовом егоизму, јер хоће да други раде за њега. Бежање од рада и напора, то је, нажалост велики мотив борбе у људском друштву. Не мучити се а постићи богатство, продајући оно што у крајњој линији доноси смрт, није никакво доброчинство, није ни милосрђе, нити љубав према Богу или ближњима. Продаја дроге, као и препорука да се зло чини, јесте неморално дело морално убогих људи. То треба знати и таквих се клонити, без обзира на познанство, другарство, поштовање и пријатељство. Говорио је и учио своју духовну децу свети владика Николај охридски и жички: "У овом свету сна и сањања, само душа човекова носи јаву у себи. Авај човеку који и то мало јаве претвара у сан! Када осване дан пробуђења, неће се имати шта у њему пробудити". Тако је наркоманија отегнуто, развучено самоубиство. У тренутку када човек уступа своју слободу да би постао наркоман, несмотрено је себи узео слободу да управо слободу и владање собом заувек изгуби. Био је слободан да постане роб, јер су у позадини трговци дрогом, пише један стручњак.

Ово вам с љубављу говорим, и молим да изложено прихватите, а иначе је доста речено о овом великом злу код нас. Желим вама, драга српска омладино, да у овој 2007. години учините све могуће у сузбијању овог зла - да што више доминирају добра дела, а да се од зла клоните.

Срдачно свима, а посебно вама младима, честитамо Нову 2007. годину!

Бог вас благословио и сваким добром обрадовао као Божије сараднике у Божијем стваралаштву, а он увек, па и данас, ствара.