Loading...

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Васкршња бесједа - Сарајево, април 2007

Драга браћо и сестре,

Ево нас у данима када прослављамо Празник над празницима – Васкрсење Господа и Спаса нашег Исуса Христа! Све вас поздрављамо радосним поздравом побједе над гријехом, смрћу и ђаволом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ И ЗАИСТА ВАСКРСЕ!
На позив Христов долазимо у свете храмове на Свету Литургију, прослављајући Његово Васкрсење из мртвих, као првенца из Ада, а потом ћемо и ми. Васкрсли Христос тражи да пред Њим отворимо своје срце, да Га вјером нашом у срце смјестимо и живимо Христом и у Христу. Неизрецива радост обузима нас кад стојимо пред Њим и у искреној молитви говоримо оно што желимо.

Цијели свијет чуо је глас Васкрслога, а Његове ријечи у срце су смјештали они који су повјеровали. Кроз Христа-Логоса Божијег, створен је овај свијет и све у њему. Све је учинио да човјек буде што ближе Њему, а далеко од гријеха. Али човјек тај однос поквари, па мораде напустити Божију близину. И поред свега тога, човјека, као слику и прилику Своју, Логос не остави сама себи, него дође у овај свијет као Богочовјек Исус Христос, како би живио међу нама и с нама. Међутим, људи, љубитељи гријеха, не видјеше у Њему свога Творца, него га гледаху као грешника – нарушитеља Божијег Закона, иако „Он гријеха не учини нити се превара нађе у устима Његовим,“ како веле свети Апостоли.

Послије Васкрсења, Христос се сусретао са својим Апостолима, женама Мироносицама и другим људима, да би се у четрдесети дан по Васкрсењу, са човјечијом душом и тијелом вазнио на небо и сјео с десне стране Бога Оца. Овиме је прославио човјека и упутио нас да се и ми непрестано приближавамо Богу, јер је тамо наша отаџбина, а не овдје на земљи.

Христовим Васкрсењем – највећим догађајем у историји рода људског, од Бога Логоса послати смо Богу Оцу, учествујући у плану спасења рода људскога који се непрестано одвија по Његовој вољи и по Његовом светом Јеванђељу. Стога је наша вјера залог Божији у нама и свим људима и народима.

Призивајући на све Божји благослов, поздрављамо вас још једном древним и радосним поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!