Loading...

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Васкршња бесједа - Сарајево, април 2006

Драга браћо и сестре,

Период кроз који пролазимо, обилује како радостима тако и бригама, док је Празник који светкујемо пун највеће радости, јер је Христово Васкрсење – празник побједе над смрћу и ужасом пакла. Наиме, по своме Васкрсењу, Христос је поздравио жене мироносице ријечима: Радујте се! (Мт 28,9), те отуда, сви ми хришћани можемо пјевати: Христос васкрсе, али и: Радујте се, народи, и веселите се, јер Христос устаде, радост вјечна.

Овај поздрав садржи цијело Јеванђеље, благовијест да је Христос заиста васкрсао да би Собом васкрсао цио род људски. Смрт је поражена, бол и пропадљивост укинути – замијењени радошћу и животом вјечним. Овим Празником је остварена највећа нада човјечанства и омогућено вјечно радовање. Као што се Апостоли обрадоваше Христовим Васкрсењем, тако се и ми радујемо, јер Васкрсењем Његовим дође радост васцијелом свијету. Радост извире из Васкрсења, а Васкрсење потиче из гроба, који је био резултат човјековог падања.

Човјек, створење Божје, саздан по слици и прилици Творца, нарушивши заповијест о посту у Рају, постао је смртан, роб гријеха, изгубио је наду на радост и бесмртност. Ни у Старом завјету, све до доласка Христовог у овај свијет, људи нису знали куда одлазе послије смрти, нити су могли да схвате тајну смрти. Али, нека је слава Богу – Христос постаде Богочовјек, бјеше разапет и погребен, сиђе у Ад, дакле, уђе у дубину крајње таме, узе човјека и узведе га на висину. Због тога исповиједамо да устаде из мртвих и постаде Васкрситељ свих оних који повјероваше у Њега – Месију, о коме је толико наговјештавано кроз цијели Стари завјет.

Послије тог јединственог догађаја, Он опет бјеше са нама, показиваше се многима као Васкрсли, а потом се вазнесе на небеса, да би и нама показао да од тада сви знамо како је Васкрсли Христос припремио свима нама блиставо и свијетло мјесто, и то вјечно, са Своје десне стране.

Овим мислима о празнику Христовог Васкрсења желимo Вас све поздравити и од Васкрслог пожељети свако добро; по јеванђелској поруци, очекујемо да се вјера у Бога умножи и уз међусобну љубав крунише миром и добром вољом међу људима.

Очекујемо, с правом, да напади и све учесталије клевете на православни српски народ у Босни и Херцеговини, али и ван ове мале балканске земље, већ једном престану. Крајње је вријеме да се примјењује једнак однос према свима грађанима ове земље, и да поштовање људских права не остане само на папиру, него да се самоодговорно угради у сваку личност. Тако очекујемо да се, послије многих молби и тражења, након дугих 65 година врати наша зграда Богословије у Сарајеву. Очекујемо да властодршци своја обећања испуне, и поручујемо да се залажемо у правцу да сваки народ у овој земљи треба да има, чува и његује своје посебности и своја знамења, јер ако њих нема, нема ни тог народа у Босни и Херцеговини.

Ово је наша главна порука, у духу овог великог Празника, јер се љубављу Васкрситеља побјеђује сваки гријех и настаје међусобно служење.

На све призивамо Божји благослов, и поздрављамо вас најрадоснијим поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!