Loading...

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


Васкршња бесједа - Сарајево, мај 2005

Драга браћо и сестре,

Хтео бих, упркос претешком положају свих у БиХ, да кажем реч радости, а у складу с радошћу што је Васкрсли Христос људима доноси.

Христос долази у овај свет и доноси две нове стварности: Истину и Љубав. Истину је овај свет тражио. Својим умом је настојао да је угледа и нађе. Али оно што је овај свет својим умом могао сагледати, то су били само фрагменти, делови Истине. Скупити те делиће, те фрагменте, људски ум нити је могао нити сада може. Отуда је човек постао предмет сумње, тако да је Пилат, сазнавши од Господа Христа да је Он дошао сведочити Истину, упитао Га с презиром: „Шта је Истина?“

Нажалост, пагански свет, исто тако, није познавао Љубав. Без Љубави, ни Истина се не може сагледати. Тако се ни данас Истина не може пронаћи, ако човек није независан. А права и главна независност очитава се најпре у независности од самога себе, од свога самољубља. Да би се човек ослободио од те самозависности, потребан је био долазак Христов. Потребан је био Његов долазак и проповедање Његове науке, Његовог Јеванђеља, нарочито наглашавајући да без Љубави, као круне свих врлина, не може бити ни ослобођења од самозависности, нити сазнања Истине. Христов Васкрс је свету донео могућност сагледавања целе Истине. Управо то је била Истина оваплоћења, Истина Богочовека, који пострада као човек, умре и васкрсе.

Тек кроз те две тековине, за нас сасвим нове, човек је у могућности да пробије грехом омађијани круг дотадашњих сазнања, да у правом светлу сагледа, како своју сопствену личност, тако и цео овај свет.

Схватањем Христовог Васкрсења у његовој суштини, Истина човеком завлада, а Љубав божанска постаје нови главни огањ и покретач човечанству да процвета, и бојом и лепотом, тако изванредним цветовима, какви се до тада нису видели ни осетили. Од Васкрсења се човечанство уздиже, тако да се борбе, муке и жртве све мање избегавају, него се претварају у енергију више врсте.

Ову велику тековину Христовог Васкрсења данас многи не виде, зато што немају сазнања о путу ка Истини и Љубави, који су Хришћани прелазили за протеклих две хиљаде година.

Данас, о празнику Христовог Васкрсења, хтели би да укажемо на истинити догађај, да је Христос заиста васкрсао, и на огромну поуку коју овај Празник пружа сваком човеку. Ово чинимо, драга браћо и сестре, у име наших епархијских тела и органа, нашег свештенства и монаштва, ГГ професора обеју наших богословских школа и њихових слушалаца, као и у своје скромно име, уз сверадосни поздрав свима вама:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!