Loading...

 Препоручујемо





 

 Страницу одржава


30. 04. 2014.
У ЋАВАРИНАМА КОД СОКОЦА ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЗА НОВИ ХРАМ

На Томину недељу, 27. априла, у Ћаваринама код Сокоца, свештеници Митрополије дабробосанске су, по благослову митрополита дабробосанског Николаја и митрополитовог замјеника епископа захумско-херцеговачког Григорија, извршили освећење темеља за нови храм, који ће бити посвећен Светим оцима Првог васељенског сабора. Кум темеља био је предсједник Грађевинског одбора Милан Јоловић.

Прочитај више


26. 04. 2014.
У СОКОЛОВИЋИМА КОД РУДОГ ОСВЕЋЕНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА НОВИ ХРАМ

На Васкрсни уторак, 22.априла, на локалитету Црквине у селу Соколовићи, општина Рудо, освештано је земљиште за будући храм који ће бити посвећен Светим Новомученицима Јасеновачким.

Прочитај више


24. 04. 2014.
ИЗ ЦРКВЕ НА ОСИЈАМА УКРАДЕНО ЗВОНО

Из храма Свете Тројице на Осијама, општина Калиновик, непознати провалници су украли звоно и причинили мању материјалну штету на цркви и помоћним објектима. Провала је примијећена у сриједу, 23. априла,  приликом обиласка храма од стране свештеника.

Прочитај више


22. 04. 2014.
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОСЈЕТИО ХРАМ СВЕТОГА ПРОРОКА ИЛИЈЕ У СОКОЦУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај  је на Велики Петак присуствовао је вечерњим богослужењима и изношењу плаштанице у параклису Преподобног Јоаникија Девичког у Епархијском дому у Сокоцу, а потом и у храму Светог Пророка Илије у Сокоцу.

Прочитај више


22. 04. 2014.
ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ

У свим храмовима Митрополије дабробосанске прослављен је највећи хришћански празник Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс.

Прочитај више


22. 04. 2014.
ПОДИЈЕЉЕНО ВИШЕ ОД 300 ХУМАНИТАРНИХ ПАКЕТА

Српско хуманитарно друштво „Добротвор“ из Сарајево, уз помоћ више црквених општина и парохија у Сарајеву, ове је седмице, уочи највећег православног празника Васкрсења Христовог, подијелило више од 300 хуманитарних пакета за православне Србе у Сарајевском кантону, Мостару, Зеници, Брези и Високом.

Прочитај више


16. 04. 2014.
НОВИ ДЕКАН БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ФОЧИ

На сједници Наставно-научног вијећа Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, одржаној у петак 11. априла 2014. године, у присуству Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома и ректора Универзитета у Источном Сарајеву др Митра Новаковића, за новог декана Богословског факултета изабран је јереј доц. др Дарко Ђого.

Прочитај више


16. 04. 2014.
ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

У навечерје празника Цвијети, у суботу 12. априла, у цркви Светог Василија Острошког на Добрињи у Источном Сарајеву, служено је празнично вечерње и обављена свечана литија око храма у присуству великог броја малишана.

Прочитај више


14. 04. 2014.
ЛАЗАРЕВА СУБОТА И ЦВИЈЕТИ ПРОСЛАВЉЕНИ У СОКОЦУ

Празници Лазарева субота – Врбица и Цвијети, 12. и 13. априла, свечано су прослављени на подручју Сокоца гдје су у храмовима служене Свете литургије на којим се причестио велики број вјерника.

Прочитај више


14. 04. 2014.
ВАСКРШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЈЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА ПОТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ

На Лазареву суботу, 12. априла, у организацији Православне омладине Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, за 20-оро дјеце чланова Удружења омладине и родитеља „Вратите нам осмијех“ из Источног Сарајева, које окупља дјецу и омладину са потешкоћама  у развоју и њихове родитеље, подијељени су Васкршњи пакетићи са слаткишима, које је обезбиједила организација „Ворлд вижн“.

Прочитај више


09. 04. 2014.
СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВАГАНУ

На велики православни празник Благовијести, у понедјељак 7. априла, прослављена је слава цркве брвнаре у Вагану - Крушчању, општина Рудо, у присуству око 170 вјерника из околних села.

Прочитај више


09. 04. 2014.
СРБИ ТРЕБА ДА ЗЕМЉОМ ХОДЕ, А НЕБА СЕ ДРЖЕ

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије одржао је, у недјељу 6. априла, у Културном центру у Источном Сарајеву, предавање о теми „Православна вјера у Христа и Цркву“, у организацији Црквене општине новосарајевске у Источном Новом Сарајеву.

Прочитај више


01. 04. 2014.
ВИШЕГРАД – ОД ДАВНИНА ДО 1918.

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, у сарадњи са Српским соколским друштвом „Соко“ из Добруна, издала је монографију „Вишеград - од давнина до 1918.“, аутора Александра Савића из Вишеграда.

Прочитај више


Старије вијести           Новије вијести