Loading...

  Препоручујемо





 

 

 Страницу одржава


30.11.2012
ИЗДАВАЧКА КУЋА „ДАБАР“ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ МАТИЈЕВДАН


Добрунска Ријека, слава Дабра

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ пр ославила је у четвртак, 29. новембра, своју Крсну славу Светог апостола и еванђелиста Матеја.

Прочитај више


30.11.2012
НА СОКОЦУ ОБИЉЕЖЕНЕ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ

У храму Светог пророка Илије – Романијској Лазарици у Сокоцу је у уторак вече, 27. новембра, на Божићне покладе, служено вечерње богослужење поводом почетка божићног поста.

Послије богослужења се вјерницима у име соколачког свештенства обратио протојереј Борис Бандука који је свима честитао почетак божићног поста, а бесједу о посту одржао је јеромонах Андреј (Ковачевић), настојатељ манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Том приликом двојици соколачких свештеника који су ове године отишли у заслужену пензију протојерејима-ставрофорима Милораду Љубинцу и Милу Рацковићу даровани су на молитвено сјећање напрсни крстови, а њиховим супругама у знак захвалности прикладни поклони.

Програм је употпуњен рецитовањем духовних пјесама које су изводила дјеца из основне школе Соколац.

Ову духовну радост са соколачким свештеницима и народом подијелили су и свештеници из сусједних парохија.


26.11.2012
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ВОЈКОВИЋИМА


Војковићи, 25. недеља

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у 25. недјељу по Духовима, 25. новембра, служио Свету архијерејску Литургију у храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима, општина Источна Илиџа.

На Светој Литургији Митрополиту Николају саслуживало је шест свештеника и један ђакон Митрополије дабробосанске.

Током Литургије високопреосвећени Николај је у чин ђакона рукоположио дипломираног теолога Немању Ђуреиновића.

Митрополит Николај је новорукоположеном ђакону Немањи честитао ступање у свештенички чин и позвао народ да се помоли Господу за новог ђакона да би благословио његов рад и напредовање у ђаконској служби.

Ђакон Немања је син дугогодишњег пароха војковићког, протојереја-ставрофора Чеда Ђуреиновића.


23.11.2012
СТАРА ЦРКВА НА БАШЧАРШИЈИ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ



Стара српска православна црква Светог архангела Михаила на Башчаршији у Сарајеву прославила је у сриједу, 21. новембра, крсну славу Сабор светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан.

Прочитај више


 

09.11.2012
ДО КРАЈА ГОДИНЕ КРОВ НА САБОРНОМ ХРАМУ НА ПАЛАМА



На Саборни храм у изградњи на Палама посвећен Светом архангелу Гаврилу до краја године требало би да буде постављен кров, уколико то дозволе временски услови.

Протојереј-ставрофор Миомир Зекић рекао је да је уз помоћ средстава Владе Републике Српске /РС/, Дирекције секретаријата за вјере у Влади Српске, привредника и парохијана Пала прикупљено довољно средстава да буде постављен кров на Саборни храм на Палама.

Према његовим ријечима, закључно са постављањем крова, звона и крстова на храм, у његову изградњу биће утрошено милион и по КМ.

Он је најавио да би након ових радова требало да почне малтерисање, постављање спољашње фасаде, уграђивање столарије и инсталација.

Поводом изградње овог храма, у Палама је у уторак увече, 6. новембра, у Културном центру одржано донаторско вече које су организовали Савез гуслара РС и Гусларско друштво „Старина Новак“ са Пала, на којем су прикупљена средства која ће бити употријебљена за изградњу храма.

"Зрно по зрно - погача, камен по камен - палата, па тако цигла по цигла и биће саграђен храм" - рекао је Зекић, додајући да су парохијани и синоћном посјетом овој манифестацији исказали вољу и жељу да помогну завршетак изградње саборног храма на Палама.

Он је подсјетио да се идеја о градњи храма јавила још за вријеме протеклог рата, а поново ју је покренуо Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај, по чијем се благослову и приступило њеној реализацији.

Подсјетио је да су радови на изградњи храма почели 21. августа 2008. године, а исте је године на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, митрополит Николај освештао темеље.