Loading...

  Препоручујемо





 

 

 Страницу одржава



29.08.2011
ОДРЖАНА ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА ЗА ЗАВРШЕТАК ГРАДЊЕ ХРАМА НА ПАЛАМА


Пале, донаторска вечера

По благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја на Палама је у суботу, 27. августа, уочи великог православног празника Успења Пресвете Богородице одржана донаторска вечера за завршетак изградње храма посвећеног Светом архангелу Гаврилу.

Прочитај више


24.08.2011
У СУБОТУ, 27. АВГУСТА, ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА ЗА ГРАДЊУ ХРАМА НА ПАЛАМА


Пале, најава донаторске вечере

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, у Палама ће у суботу, 27. августа, бити организована донаторска вечера на којој ће се покушати прикупити потребна средства за изградњу храма посвећеног Сабору светог архангела Гаврила у Палама.

Према ријечима архијерејског намјесника сарајевског протојереја-ставрофора Миомира Зекића у овој фази изградње настоје се обезбједити средства да се храм покрије и заштити од пропадања.

Он је истакао да се храм гради у фазама, од којих су урађене четири, и да ће градња потрајати још неколико година.

„Имамо стално акцију прикупљања добровољних прилога и свакога мјесеца скупимо одређену суму новца коју искористимо за градњу“, рекао је Зекић и додао да су времена тешка, али да се нада да ће на донаторској вечери бити скупљено довољно средстава да се храм покрије.

Зекић је нагласио да су на донаторску вечеру позвани људи из политичког врха Републике Српске /РС/, града Источно Сарајево, општине Пале, као и привредници из РС.

„Попут својих предака и ми ћемо се окупити да разлучимо претежније од спореднога, вјечно од пролазног и да још једном посвједочимо да смо досљедни баштиници немањићке славе и јунаштва, државотворства, крститељства и просвјетитељства“ – нагласио је Зекић.

Он је поручио да храм подижемо за спас своје и душа својих предака и потомака, за слободарску душу Срба овога краја и њихову постојаност у свом имену и правослованој вјери.

Зекић је истакао да парохијани желе да буде направљен већи храм, јер је постојећи, који је изграђен прије 102 године, мали да прими све вјернике.

Према његовим ријечима, идеја о градњи храма јавила се још за вријеме протеклог рата, а поново ју је покренуо митрополит Николаја, по чијем се благослову и приступило њеној реализацији.


20.08.2011
ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САРАЈЕВУ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ



Храм Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи прославио је у петак, 19. августа, своју крсну славу.

Тим поводом је служена Света литургија на којој је началствовао протојереј-ставрофор Милојко Топаловић, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након Литургије је обављена трократна литија око храма и славски обред.

Свештеници су, традиционално, на овај велики православни празник, освештали грожђе.

Кумови славе ове године су били припадници Оружаних снага БиХ Стјепан Ђукић и Зоран Дивјан.

На Литургији је пјевало Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева под диригентским вођством ђакона Душка Сандића.

Парох долачки протојереј-ставрофор Јадран Даниловић рекао је да је прије ратних збивања, на овај дан, окупљање код храма на народном збору било знатно веће.

"Ратна збивања и расељавања утицала су да данашња окупљања не буду више тако масовна. Иако не можемо очекивати да то буде као прије, трудимо се да овај дан обиљежимо и озваничимо као некад" – истакао је парох Даниловић.

Он је рекао да овај свети храм углавном посјећују старија лица и да је број вјенчања и крштења изузетно мали.

"У протеклих 10 година забиљежено је више од 30 провала у овај свети храм, а починиоци који су га оскрнавили дјелимично су откривени. Не вјерујемо да је ријеч о користољубљу, већ о притиску да одемо одавде и да овај храм остане сам" - истакао је Даниловић.

Србима у Сарајеву Даниловић је поручио да увијек буду на путу Христовом и да никада не забораве своје обичаје и идентитет, односно ко су, шта су и одакле су.

Градња храма Преображења Господњег у Новом Сарајеву завршена је 1940. године, а пројектовао га је професор Александар Дероко.

Освећење овог храма обавио је тадашњи патријарх српски Гаврило /Дожић/ уз саслужење тадашњих архијереја Српске православне цркве који су касније канонизовани у светитеље – светог свештеномученика Петра Дабробосанског и светог Николаја Жичког.



17.08.2011
ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ РОМАНИЈСКИ САБОР



На Равној Романији је у четвртак, 11. августа, одржан традиционални Романијски сабор под називом „Теби, горо Романијо“ и обиљежен Дан манастира Светог великомученика Георгија, односно девета годишњица од његовог освећења.

Прочитај више